Naša Marina s bloga Priče jedne kuhače KARLI je otkrila jednostavan recept za popularne salenjake. :)
SALENJACI
Sastojci za 25 komada:
500 g KARLA glatkog brašna
250 ml mlijeka
50 ml mineralne vode
1,5 žlica šećera
1/2 žličice soli
2 žumanjka
1 vrećica suhog kvasca
1 maslac
Za punjenje:
Džem po želji
Za posipanje:
150 g šećera u prahu
Priprema:
1. Maslac podijelite u 3 dijela, svaki dio zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak barem 60 minuta prije početka pripreme salenjaka. Ovaj korak možete napraviti i dan prije.
2. U zdjelu stavite sve suhe sastojke pa promiješajte.
3. U drugu veću zdjelu stavite mineralnu i žumanjke pa dobro promiješajte.
4. Smjesi mineralne i žumanjaka dodajte pola smjese brašna, promiješajte, pa dodajte ostatak, zatim umijesite rukama.
5. Tijesto će biti prilično tvrdo kako i treba, nastavite mijesiti na radnoj površini još 3-4 minute.
6. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika, 30x40 cm, debljine 7 mm pa na njega izribajte prvi komad maslaca. Radna površina neka uvijek bude posuta brašnom i malo brašna stavite na tijesto prije nego ga krenete valjati.
7. Preklopite donji dio do polovice, gornji dio preko njega, a zatim bočnu stranu do polovice i drugu preko nje da dobijete debeli komad četvrtastog oblika.
8. Spremite u hladnjak na 20 minuta.
9. Izvadite iz hladnjaka i ponovite postupak s maslacem i preklapanjima pa još jednom spremite u hladnjak na 20 minuta.
10. Nakon 20 minuta još jednom ponovite postupak s maslacem i preklapanjem nakon čega ne spremate tijesto u hladnjak već razvaljajte na dimenziju 50x40 cm.
11. Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
12. Tanko odrežite rubove koje maknite pa ostatak tijesta narežite na jednake veličine u oblik kvadrata.
13. Na sredinu tijesta stavite žličicu džema po želji pa ili samo preklopite tijesto i rubove lagano stisnite rukama ili komad tijesta zarolajte u kiflicu.
14. Posložite na lim za pečenje s manjim razmacima i pecite 12 minuta.
15. Posipajte ili uvaljajte u šećer u prahu.