Update cookies preferences

Karlina kuhinja

Salenjaci

Salenjaci

Naša Marina s bloga Priče jedne kuhače KARLI je otkrila jednostavan recept za popularne salenjake. :) 


SALENJACI

Sastojci za 25 komada:

500 g KARLA glatkog brašna

250 ml mlijeka

50 ml mineralne vode

1,5 žlica šećera

1/2 žličice soli

2 žumanjka

1  vrećica suhog kvasca

1 maslac

Za punjenje:

Džem po želji

Za posipanje:

150 g šećera u prahu


Priprema:

1.  Maslac podijelite u 3 dijela, svaki dio zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak barem 60 minuta prije početka pripreme salenjaka. Ovaj korak možete napraviti i dan prije.

2.  U zdjelu stavite sve suhe sastojke pa promiješajte.

3.  U drugu veću zdjelu stavite mineralnu i žumanjke pa dobro promiješajte.

4.  Smjesi mineralne i žumanjaka dodajte pola smjese brašna, promiješajte, pa dodajte ostatak, zatim umijesite rukama.

5.  Tijesto će biti prilično tvrdo kako i treba, nastavite mijesiti na radnoj površini još 3-4 minute.

6.  Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika, 30x40 cm, debljine 7 mm pa na njega izribajte prvi komad maslaca. Radna površina neka uvijek bude posuta brašnom i malo brašna stavite na tijesto prije nego ga krenete valjati.

7.  Preklopite donji dio do polovice, gornji dio preko njega, a zatim bočnu stranu do polovice i drugu preko nje da dobijete debeli komad četvrtastog oblika.

8.  Spremite u hladnjak na 20 minuta.

9.  Izvadite iz hladnjaka i ponovite postupak s maslacem i preklapanjima pa još jednom spremite u hladnjak na 20 minuta.

10. Nakon 20 minuta još jednom ponovite postupak s maslacem i preklapanjem nakon čega ne spremate tijesto u hladnjak već razvaljajte na dimenziju 50x40 cm.

11. Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.

12. Tanko odrežite rubove koje maknite pa ostatak tijesta narežite na jednake veličine u oblik kvadrata.

13. Na sredinu tijesta stavite žličicu džema po želji pa ili samo preklopite tijesto i rubove lagano stisnite rukama ili komad tijesta zarolajte u kiflicu.

14. Posložite na lim za pečenje s manjim razmacima i pecite 12 minuta.

15. Posipajte ili uvaljajte u šećer u prahu.