Priča se da ne trebate imati vlastiti vrt da biste uživali u omiljenom okusu tjestenine s rajčicom, bez umjetnih bojila, konzervansa, pojačivača okusa i aroma, dodane soli i masnoća.
Naša KARLA i Hrvoje s bloga Opet Gladni vam donose recept za ovu finu tjesteninu u umaku od ricotte, tikvica i pršuta.
PLJUKANCI S OKUSOM RAJČICE U UMAKU OD RICOTTE, TIKVICA I PRŠUTA
- 250 g KARLA pljukanaca s okusom rajčice
- 2 manje tikvice
- 250 g ricotte
- 3 žlice parmezana
- 100 g pršuta
- sol i papar
1. Pljukance skuhajte prema uputama s pakiranja (sačuvajte malo vode u kojoj se
kuhala tjestenina).
2. Na maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckan luk, posolite i dinstajte dok ne
omekša.
3. Na luk dodajte tikvice koje ste narezali na manje komadiće, posolite i
dinstajte 10-tak minuta. Potom dodajte pršut koji ste narezali na manje
trakice.
4. Dok se tikvice peku, u posebnoj zdjeli izmiješajte ricottu, parmezan i 100
ml vode u kojoj se kuhala tjestenina. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete
kremasti umak.
5. Umak od ricotte stavite u tavu s tikvicama i umiješajte al dente kuhane
pljukance.
*Korisni savjeti:
- pljukanci s okusom rajčice su blago kiselkastog okusa i možete ih poslužiti
uz sve vrste umaka – na bazi od sira, povrća, morskih plodova, mesa ili npr. uz
domaći pesto s omiljenim začinskim biljem
- svježu tjesteninu nije potrebno dugo kuhati, na pakiranju je označeno
preporučeno vrijeme kuhanja, no ako želite tjesteninu al dente kuhajte je
nešto kraće
- svježu tjesteninu stavljajte u slanu vodu odmah kada zakipi, smanjite vatru i
kuhajte je bez poklopca. Kod kuhanja svježe tjestenine stvara se pjena za koju
ne želimo da nam iscuri iz lonca
- tjesteninu ocijedite odmah nakon kuhanja i nemojte je ispirati s vodom
KARLA i Hrvoje vam žele dobar tek!