Jeste li probali zamijesiti tijesto za pizzu s pivom? Naš Hrvoje s bloga Opet Gladni kaže da pivo daje poseban šmek tijestu, okus je fenomenalan a još kad za pripremu tijesta koristite naše Karla brašno za pizzu, rezultat neće izostati. :)
Sastojci
500 g KARLA pšeničnog bijelog brašna za pizzu (00)
+ 1 žlica za aktivirati kvasac
2 žličice soli
7 g suhog kvasca
100 ml tople vode
1 žličica šećera
170 ml svijetlog piva
½ žličice češnjaka u prahu
2 žlice maslinovog ulja
Prijedlog za nadjev:
- Pasirana rajčica (sol, šećer, papar i
origano)
- šunka za pizzu, ribani sir, šampinjoni
i dodaci po želji
Priprema:
1. U zdjelu u kojoj ćete mijesiti stavite brašno i sol te promiješajte.
2. U pola šalice vode (cca 100 ml) dodajte suhi kvasac, šećer i pola žlice brašna te sve izmiješajte. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 10 minuta da se aktivira kvasac. (Voda ne smije biti vruća.)
3. U zdjeli s brašnom napravite malu udubinu u sredini te dodajte kvasac i
maslinovo ulje.
4. Odmah dodajte i trećinu piva, uključite kuhinjski robot s nastavkom za tijesto i
postepeno dodajte ostalu količinu piva. Tijesto ne smije biti suho i tvrdo, već
mekano i pomalo ljepljivo. Pobrašnite ruke, oblikujte kuglu, premažite je s malo
maslinovog ulja i pokrijte krpom da odmara 1 h.
5. Nakon što je tijesto odmorilo, lagano ga premijesite na pobrašnjenoj površini.
6. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela za 4 preklopljene pizze. Svaki dio
razvaljajte u oblik kruga. Na jednu polovicu nanesite nadjev te s drugim dijelom
preklopite pizzu, a rubove utisnite vilicom. Prebacite tijesto u protvan koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, premažite s malo maslinovog ulja i
ostavite pokriveno još 30 minuta.
7. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 240 stupnjeva 10 minuta.
8. Poslužite uz čašu hladnog piva.
Karla vam želi dobar tek!