Update cookies preferences

Karlina kuhinja

Njoki u kremastom umaku od butternut tikve i bešamela

Njoki u kremastom umaku od butternut tikve i bešamela

Karla i Hrvoje s bloga Opet Gladni otkrivaju kako brzo nastane (i nestane :) ) ukusan ručak - njoki u kremastom umaku od butternut tikve i bešamela.

Sastojci:

500 g KARLA njoka

pola butternut tikve (400 g pirea) 

40 g maslaca 

1,5 žlica brašna

100 ml mlijeka 

100 ml povrtnog temeljca 

ulje

sol, papar, muškatni oraščić i začini po želji 


Priprema:

1. Na laganoj vatri otopite maslac te dodajte brašno i neprestano miješajte par minuta. (Bitno je miješati na laganoj vatri da ne zagori!) 

2. Kad se zgusne maknite lonac s vatre, dodajte mlijeko i temeljac, miješajte dok se ne sjedini. Vratite na štednjak i miješajte dok ne dobijete kremasti bešamel. Ukoliko želite rjeđi umak, slobodno povećajte količinu tekućine. 

3. Butternut tikvu prerežite na pola po dužini. Očistite je od koštica, a polovicu tikve posolite, popaprite i poprskajte s malo ulja. Drugu polovicu iskoristite u nekom drugom receptu. Pecite na 190 stupnjeva, 30-tak minuta, dok ne postane mekana. Žlicom odvojite meso od kore, a zatim ga izmiksajte štapnim mikserom. 

4. Pire od tikve dodajte bešamelu te sve dobro izmiješajte, začinite i sjedinite na laganoj vatri. Kušajte umak i začinite još ako je potrebno. 

5. Njoke skuhajte prema uputama s pakiranja, dodajte ih u umak i izmiješajte. 

 Karla i Hrvoje vam žele dobar tek!