Karla i Hrvoje s bloga Opet Gladni otkrivaju kako brzo nastane (i nestane :) ) ukusan ručak - njoki u kremastom umaku od butternut tikve i bešamela.
Sastojci:
500 g KARLA njoka
pola butternut tikve (400 g pirea)
40 g maslaca
1,5 žlica brašna
100 ml mlijeka
100 ml povrtnog temeljca
ulje
sol, papar, muškatni oraščić i začini po želji
Priprema:
1. Na laganoj vatri otopite maslac te dodajte brašno i neprestano miješajte par minuta. (Bitno je miješati na laganoj vatri da ne zagori!)
2. Kad se zgusne maknite lonac s vatre, dodajte mlijeko i temeljac, miješajte dok se ne sjedini. Vratite na štednjak i miješajte dok ne dobijete kremasti bešamel. Ukoliko želite rjeđi umak, slobodno povećajte količinu tekućine.
3. Butternut tikvu prerežite na pola po dužini. Očistite je od koštica, a polovicu tikve posolite, popaprite i poprskajte s malo ulja. Drugu polovicu iskoristite u nekom drugom receptu. Pecite na 190 stupnjeva, 30-tak minuta, dok ne postane mekana. Žlicom odvojite meso od kore, a zatim ga izmiksajte štapnim mikserom.
4. Pire od tikve dodajte bešamelu te sve dobro izmiješajte, začinite i sjedinite na laganoj vatri. Kušajte umak i začinite još ako je potrebno.
5. Njoke skuhajte prema uputama s pakiranja, dodajte ih u umak i izmiješajte.
Karla i Hrvoje vam žele dobar tek!