Jedni ste od onih koji misle da je priprema domaćih krafni previše komplicirana? Naša KARLA i Marina s bloga Priče jedne kuhače razuvjerit će vas ovim jednostavnim receptom za najfinije domaće krafne koje ćete ikada probati! :)
Sastojci:
0,5 kg KARLA glatkog brašna
20 g (pola) svježeg kvasca sobne temperature
1/2 vrećice praška za pecivo
1/2 dcl ulja
2,5 dcl mlijeka (mlakog)
1 jaje sobne temperature
1 žumanjak sobne temperature
3 jušne žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera
1/2 čajne žličice soli
1 jušna žlica ruma
korica limuna ili naranče
Priprema:
1. Svi sastojci neka budu sobne temperature pa sve što je potrebno na vrijeme izvadite iz hladnjaka.
2. U lončiću lagano zagrijte 1 decilitar mlijeka i od navedene količine šećera i brašna, dodajte jednu čajnu žličicu šećera te jednu čajnu žličicu brašna. Sve dobro pomiješajte i dodajte usitnjenu kocku svježeg kvasca.
3. Promiješajte i ostavite da se diže 10 minuta.
4. U posudi za miješanje mikserom ili pjenjačom povežite jaje, žumanjak i preostali šećer te vanilin šećer. U gotovu smjesu dodajte ostatak mlijeka, sol, prašak za pecivo, ulje, rum i koricu limuna te preostalo brašno i na kraju dignuti kvasac.
5. Sve skupa mikserom, nastavkom za tijesto, izradite u meko tijesto oko 10 minuta na srednjoj brzini.
6. Tijesto ostavite u zdjeli, pokrijte krpom ili prozirnom folijom dok se ne podupla u volumenu, oko pola sata.
7. Kada je podignuto, tijesto prebacite na radnu podlogu koju ste posuli s malo brašna i premijesite pa razvaljajte na 1 cm debljine.
8. Sada stavite grijati ulje tako da srednji lonac napunite uljem tako da krafne ne dodiruju dno lonca kada ih ubacite.
9. Pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite komad papira za pečenje i lagano ga premažite s malo ulja (da vam se tijesto ne zalijepi i da ga lakše podižete prilikom ubacivanja u ulje).
10. Pomoću čaše ili okruglog kalupa napravite krafne, slažite sa strane na lim za pečenje i ostavite ih 10-ak minuta da se dižu na jednoj strani te ih zatim okrenite da se isto toliko dižu na drugoj.
11. Ulje zagrijte da bude toplo, ali ne previše vruće kako u sredini ne bi ostale sirove. Kada ulje dosegne temperaturu 160°C, ubacite jednu krafnu i ispecite kako biste provjerili da li je ulje dovoljno dobro zagrijano.
12. Kada ubacujete krafne u ulje, pripazite da ih ubacujete stranom koja se prva dizala prema dolje.
13. Poklopite i pecite 2 minute, a kada poprime zlatnu boju okrenite ih i nastavite peći otklopljene dok ne budu gotove (ako je ulje idealne temperaturu, krafne ćete peći sa svake strane 2 minute).
14. Pečene krafne napunite po želji, pospite šećerom u prahu i uživajte.
KARLA i Marina vam žele dobar tek!