Priča se da ne trebate biti kulinarski chef da biste uživali u okusu svježe tjestenine bez umjetnih bojila, konzervansa, pojačivača okusa i aroma, dodane soli i masnoća.
Naša KARLA i Hrvoje s bloga Opet Gladni rade odličnu hladnu salatu sa šurlicama, pestom od rikole i mozarellom. Recept je u nastavku.
HLADNA SALATA SA ŠURLICAMA, PESTOM OD RIKOLE I MOZARELLOM
- 350 g KARLA šurlica
- cherry rajčice
- 200 g mozzarelle
- svježi bosiljak
- sol i papar
PESTO OD RIKOLE:
- 40 g pinjola
- 2 češnja češnjaka
- 50 g rikole
- 60 g parmezana
- sok od 1 limuna
- 120 ml maslinovog ulja
- sol i papar
1. Prvo pripremite pesto od rikole. U blenderu prvo usitnite pinjole i češnjak,
a zatim dodajte rikolu, parmezan i limunov sok. Postepeno dodajte maslinovo
ulje, miksajte te začinite solju i paprom. Smjesa na kraju mora biti
glatka.
2. Šurlice skuhajte prema uputama s pakiranja, a sa strane ostavite malo vode u
kojoj su se kuhale.
3. U zdjelu u kojoj ćete servirati salatu stavite ocijeđenu tjesteninu, pesto
od rikole i malo vode u kojoj su se kuhale šurlice. Sve skupa dobro izmiješajte.
4. U tjesteninu dodajte usitnjeni svježi bosiljak, kuglice mozzarelle i cherry
rajčice te još jednom dobro izmiješajte, kušajte i još začini po želji.
5. Vaša lagana hladna salata sa šurlicama je spremna.
*Korisni savjeti:
- hladnu salatu sa šurlicama možete poslužiti kao prilog (npr. uz roštilj) ili
samostalno jelo
- salatu možete obogatiti i drugim dodacima (meso, povrće, omiljeni začini…)
- šurlice možete poslužiti kao prilog gulašima ili umacima na bazi mesa,
povrća…
- svježu tjesteninu nije potrebno dugo kuhati, na pakiranju je označeno
preporučeno vrijeme kuhanja, no ako želite tjesteninu al dente kuhajte je
nešto kraće
- svježu tjesteninu stavljajte u slanu vodu odmah kada zakipi, smanjite vatru i
kuhajte je bez poklopca. Kod kuhanja svježe tjestenine stvara se pjena za koju
ne želimo da nam iscuri iz lonca
- tjesteninu ocijedite odmah nakon kuhanja i nemojte je ispirati s vodom
KARLA i Hrvoje vam žele dobar tek!