Hrvoje s bloga "Opet gladni" otkrio je našoj Karli recept za najfinije gris knedle, malo za promjenu od klasičnih knedli s krumpirom. Obavezno isprobajte ;)
Gris knedle s čoko punjenjem
200 g KARLA pšeničnog grisa (tip 400)
500 ml mlijeka
prstohvat soli
2-3 žlice šećera
100 g maslaca
2 jaja
Čoko namaz za punjenje (ili po želji, npr. šljive…)
Za posluživanje:
150 g maslaca
180 g krušnih mrvica
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1. Najprije pripremite čokoladni nadjev. Tacnu obložite papirom za pečenje,
a potom žlicom iz teglice po papiru rasporedite desetak hrpica namaza i stavite u
zamrzivač. To možete napraviti i dan ranije, puno lakše ćete puniti sa zamrznutim
namazom. (Možete koristiti i nadjev po svojoj želji., npr. šljive).
2. U loncu ugrijte mlijeko, prstohvat soli, šećer i maslac. Kada mlijeko zavrije,
dodajte KARLA pšenični griz stalno miješajući pjenjačom kako biste dobili kompaktnu smjesu.
3. Smjesu prebacite u drugu posudu i pustite da se skroz ohladi. Dodajte jaja te mikserom
sjedinite. Rukama oblikujte kuglu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se
dobro ohladi barem 1 h, iako je bolje da stoji što duže. Tijesto možete napraviti i navečer te ostaviti u hladnjaku preko noći.
4. Kad se tijesto ohladilo uzmite komad smjese (navlažite ruke), spljoštite među
dlanovima pa u sredinu stavite zamrznutu hrpicu čoko namaza. Oblikujte knedlu
i pazite da je dobro zatvorite.
5. Knedle stavite kuhati u kipuću vodu, a gotove su kada isplivaju na površinu
(cca 10 min). Na tavi otopijte maslac te dodajte krušne mrvice. Miješajte na laganoj
vatri dok ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju. Umiješajte šećere, maknite s vatre i
knedle odmah uvaljajte u smjesu.
Karla i Hrvoje vam žele dobar tek!