Mekana, rahla i jako ukusna lagana focaccia od Karla pirovog bijelog brašna made by Hrvoje Stojanov s food bloga Opet Gladni.
Hrvoje je Karli šapnuo da se ova pogača se ne mijesi, tako da ćete minimalno vremena provesti u kuhinji.
Tijesto:
450 g KARLA pirovog bijelog brašna
1,5 žličica soli
1,5 žličica suhog kvasca
350 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
+ 45 ml ulja dodatno za premaz
Dodaci:
cherry rajčice
svježi ružmarin
sol
origano
1. U zdjelu dodajte prosijano KARLA pirovo bijelo brašno, sol i kvasac. U
sredini napravite rupu te dodajte otprilike trećinu mlake vode i maslinovo
ulje.
2. Kuhačom miješajte kružno te postepeno dodajte ostatak vode dok tijesto ne
postane kompaktno. Tijesto će vam biti ljepljivo i mekano. Zdjelu pokrijte
folijom i stavite u hladnjak, najbolje preko noći. Ako vam se žuri, može i na
nekoliko sati.
3. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Dobro nauljite ruke kako vam se ne bi
lijepilo te ga izlijte u protvan (ovaj je ovalni 36x24) koji ste obložili
papirom za pečenje. Prekrijte krpom i neka odstoji još barem 1 h na sobnoj
temperaturi.
4. Nakon što je tijesto odstajalo, rukama ga još raširite po cijelom protvanu.
Tijesto premažite s još 30 ml ulja, prstima napravite rupice (dobro nauljite
prste), a zatim dodajte rajčice i ružmarin.
5. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 25 minuta, odnosno dok pogača ne poprimi lijepu
zlatno-smeđu boju.
Karla vam želi dobar tek!