Što je Božić bez Karline čokoladne rolade...
Naš Hrvoje šapnuo je Karli recept za najfiniju čokoladnu roladu koja će se ovih blagdana naći na vašem blagdanskom stolu.
Sastojci:
BISKVIT:
- 70 g KARLA oštrog pšeničnog bijelog brašna (TIP 400)
- 5 jaja
- 130 g šećera
- 2 rum šećera
- 60 g otopljenog maslaca
- 50 ml mlijeka
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
KREMA:
- 240 ml vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 70 g krem sira
ČOKOLADNI PRELJEV:
130 g čokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za šlag
1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu stavite bjelanjke te mikserom napravite čvrsti snijeg. Dok miksate, postepeno dodajte 60 g šećera (oduzmite od ukupne
količine šećera u receptu). Stavite sa strane.
2. U drugu zdjelu dodajte jaja i šećere te pjenasto izmiksajte. Dodajte otopljeni
maslac, mlijeko i vaniliju i još kratko izmiksajte.
3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i
kakao. Suhe sastojke dodajte mokrima i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Pomoću
špatule lagano umiješajte bjelanjke. Dobit ćete kremastu smjesu za biskvit.
4. Protvan za pečenje (30x40cm) premažite uljem i obložite papirom za pečenje.
Papir za pečenje također možete kistom lagano nauljiti, a potom obilno posipajte kakaom u prahu. Smjesu za biskvit izlijte i
ravnomjerno rasporedite po protvanu. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici
na 180 stupnjeva, 10-12 minuta.
5. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U zdjelu dodajte vrhnje za šlag, krem sir
i šećer u prahu te dobro izmiksajte. Stavite u hladnjak.
6. Uzmite kuhinjsku krpu (koja je veća od pečenog biskvita), smočite je i iscijedite.
Stavite na stol, a pečeni biskvit dok je još vruć preokrenite na nju. Oprezno
odvojite papir na kojem se biskvit pekao.
7. Biskvit zarolajte s krpom. Stavite sa strane da se skroz ohladi. Kad se biskvit
ohladio, odrolajte i premažite s kremom, a zatim čvrsto zarolajte roladu. Roladu
prelijte čokoladnim preljevom. Priprema preljeva: vrhnje za šlag zagrijte, maknite s
vatre, a potom dodajte čokoladu koju ste usitnili i miješajte dok se čokolada ne
otopi.
8. Rolada neka odstoji u hladnjaku nekoliko sati.
Karla i Hrvoje vam žele dobar tek!