Uskršnji stol nezamisliv je bez ove tradicionalne ukusne slastice. :)
Marina s bloga Priče jedne kuhače našoj KARLI otkrila je najbolji recept za čarobnu mirisnu pincu.
ČAROBNA MIRISNA PINCA
Desert / jednostavno za pripremu
Vrijeme pripreme: 150 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Gotovo za: 195 minuta
Sastojci:
550 g KARLA glatkog brašna
1 suhi kvasac
200 ml mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
1 čajna žličica soli
100 g maslaca
Korica 1 limuna
Korica 1 naranče
1 jušna žlica ruma
1 čajna žličica arome vanilije
Dodatno:
1 jaje
Krupni šećer ili listići badema
Priprema:
1. Sve namirnice neka budu sobne temperature pa sve što je potrebno na vrijeme izvadite iz hladnjaka.
2. Mlijeko lagano zagrijte da bude mlako, dodajte suhi kvasac, 2 jušne žlice brašna (od gore navedene ukupne količine brašna) i 1 čajnu žličicu šećera (također od ukupne količine za pincu).
3. Smjesu dobro promiješajte i ostavite sa strane 10 minuta.
4. U posudu od miksera stavite brašno, dodajte uzašli kvas i sve ostale sastojke.
5. Upalite mikser na srednju brzinu i nastavkom za tijesto miješajte dok se svi sastojci ne povežu, a tijesto počne odvajati od ruba posude, cca 5 minuta.
6. Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
7. Gotovo tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posipali brašno, kratko premijesite pa vratite u posudu za miksanje, pokrijte i ostavite 1h da se diže.
8. Nakon sat vremena tijesto još jednom premijesite i ponovite postupak dizanja.
9. Ako tijesto stavite na toplo, skratit ćete vrijeme dizanja. Ja obično upalim pećnicu na 100°C i na štednjak stavim posudu s tijestom.
10. Nakon drugog dizanja, tijesto ponovno stavite na radnu površinu, premijesite i podijelite na 2 dijela.
11. Rukama oblikujte 2 lopte koje stavite na veći lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
12.Sada upalite pećnicu na 180°C ili pojačajte temperaturu ukoliko ste za postupak dizanja koristili pećnicu.
13.Jaje izmutite vilicom, dodajte 1 jušnu žlicu vode pa još jednom promiješajte i zatim kistom premažite pince.
14. Nožem napravite na svakoj križ ili X, kako želite pa pospite šećerom ili listićima badema.
15.Pince ostavite da se dižu još 15 minuta.
16. Stavite ih u pećnicu i pecite 45 minuta.
17. Pratite kako dobivaju boju pa čim porumene, prekrijte ih papirom za pečenje i nastavite peći, ovaj postupak služi da pince ne bi izgorjele izvana.
Savjet:
Ukoliko želite extra sočnu pincu, u smjesu možete dodati sitno ribanu jabuku.
Također, u tijesto možete dodati grožđice koje ste dan prije namočili u rum. Obavezno ih ocijedite prije dodavanja u smjesu za pincu.
KARLA i Marina vam žele dobar tek!