Update cookies preferences

Karlina kuhinja

Aromatičan pirov kruh

Aromatičan pirov kruh

Po kruhu se dan poznaje, pa zato neka vas ne iznenadi miris toplog kruha koji će vas probuditi na OPG-u Čulig. Gospođa Ankica ga peče u svojoj krušnoj peći, a njegova je posebnost to što miješa KARLA pirovo i pšenično brašno. Ovakav kruh drži svježinu čitavog dana, ako ga ne pojedete svjež je i idući dan, a povezati ga možete sa slanim delicija ili slatkim namazima (posebno domaćom marmeladom od šljiva).


Potrebni sastojci

  • 300 g pirovog brašna
  • 300 g oštrog brašna
  • 400 g glatkog brašna
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 500 ml vode
  • 2 žlice svinjske masti
  • sol 1 mala žlica (puna)

Priprema:
Otopite kvasac u mlijeku kojem ste dodali 1 žličicu šećera i brašna. Sve suhe sastojke izmiješajte u dubokoj zdjeli napravite udubljenje u koje ulijte otopljeni kvasac. Pomiješajte suhe i mokre sastojke i dodajte polagano vodu. Mijesite tijesto sve dok ne dobijete konzistentnu bulu. 

Ostavite pokriveno na toplom (uvijek prekrijte krpom) cca sat vremena, pa nakon toga tijesto premijesite i ostavite još pola sata da miruje. Ako kruh pečete u pećnici, pecite ga u zagrijanoj pećnici (220 stupnjeva) 45 minuta, a sat vremena u krušnoj peći.


Karla i Ankica vam žele dobar tek!